Egna projekt!

Mina egna projekt brinner jag för och här får du se smakprov och även ta del av mina tankar. Om du vill veta mer så hör gärna av dig. Varje år jobbar jag med något nytt spännande.

Mördarsniglar.

Oönskad. Bortval. Dödad. Vem har rätten att bestämma vilka som har ett värde eller inte? Mödarsinglar diskuteras hett varje sommar. Ingen vill ha dem. De flesta slåss mot blötdjuren morgon som kväll; gör fällor, klipper eller förgiftar. Mödarsinglarna är det värsta man kan tänka sig och man gör allt som står i sin makt för att utrota arten. Är det etiskt rätt – kanske vill de leva ett annat liv?


foto: Anna Nordström, ur projektet mördarsniglar, 2015

Red

Egentligen handlar det bara om mänsklighetens fantastiska reproduktionsapparat. Men ändå är det omgärdat av smussel och skam i de flesta kvinnors vardag. Mens anses äckligt. Att visa ett gammalt mensskydd känns oftast än mer äckligt, alltför intimt, eller rent av perverst. Bilder av mens syns därför sällan i vårt samhälle, och ändå har kvinnan mens cirka 400 gånger under 2400 dagar och använder cirka 14 000 olika skydd under sitt liv. (Denna gång är det inte bara foto, utan en form av blandteknik av foto, tamponger och metall)


Foto: Anna Nordström, 2016 en bild ur projektet Red.

Utställningen Tales of Nature

Jag tillsammans med Emilia Linderholm som är konstnär har skapat sagor innanför träramen. Vi har olika uttrycksätt, foto och måleri, men låtit vårt skapande smälta samman för att hitta nya konstnärliga vägar.

Tales of Nature kretsar kring sagans värld, en plats som kommit i skymundan i vårt högteknologiska samhälle. Visuella sagor har byggts upp där kvinnor på olika sätt får synas och ta plats. Varje bild blir en egen berättelse där foto och måleri blandas.

 

Utställningen Ögonblick


Vet du vilka människor du har mött idag? På bussen, i skolan, vid hissen eller utanför mataffären. Dina ögon registrerar och hjärnan sorterar, kategoriserar och skapar stereotyper av dina medmänniskor för att hantera alla intryck. På just ett ögonblick har vi bildat en uppfattning om en person vi just träffat. Nästan alltid är detta dömande lika felaktigt som omedvetet. Nu får du chansen att utmana dig själv och se vem du ser på bilderna om du tittar förbi utställningenJag tror att det är bara genom självreflektion och ifrågasättande som du och jag kan se varandra på riktigt, som människor. Våga möta dig själv i andras ögon! Välkomna!

Kan du se vem som är VM-medaljör och vem som har deltagit i Gulfkriget? En salig blandning av personer har ställt upp i mitt projekt, allt från kända Växjöprofiler som Växjö Lakers Sam Hallam till okända personer som för närvarande är hemlösa. Tack alla som vågade ställa sig framför kameran.

 

Du kan läsa mer på min blogg, klicka här.

Överlevare

När såg du en kvinnokropp med bara ett bröst? Under året har jag dokumenterat kvinnor efter att de har drabbats av knölen i bröstet. Kvinnor som har upplevt och kämpat med rädslan, skräcken och dödsångesten. Kvinnor som har levt med svettningar, värk och illamående. Kvinnor som har svurit över den jävla bröstcancern. Håret som har lossnat, naglarna som har trillat av och kaffet som har smakat skit. Sjalar, hattar och peruker har de levt med. Men mest av allt, så har de överlevt. 

För er som inte kunnde eller hann att se bilderna under utställningarna; här är ett urval. Bilderna är skapade med färgfilter framför blixten, så inget är manipulerat.

Upptäcktslekande

Min prisbelönta bildserie Upptäcktslekande har hängt på Kulturhuset i Stockholm under en del av sommaren 2012. Juryn som bestod av bl a Jens Assur motiverade sitt val så här: ”Anna Nordström visar ett nytt perspektiv på barns lek och kön. Vi gillar krocken mellan skarpa normer och det gränsöverskridande. Vackert, seriöst och skojigt på samma gång”.

Bildserien tar upp den stereotypa uppdelningen mellan könen som är svår att rubba. Vi vuxna måste ge våra barn tillåtelse och möjlighet att utforska nya mönster och roller i leken. Oavsett om det är pojkar eller flickor kan vi uppmuntra dem att blanda symboler och känslouttryck från båda sfärerna. Min serie visar att tjejer vill vara starka, vilda och killiga, och samtidigt feminina i sin lek. Ibland har barnen det riktigt kul och ibland känner de sig inte så bekväma i den nya rollen. Om barn tillåts att blanda hej vilt tror jag att det kan bidra till ett roligare, mer accepterande och jämställt samhälle.

Jag tycker det är viktigt att hålla frågan om barn och könsroller aktuell i samhället så mitt nästa steg är att låta fler ta del av bildserien. Om du vill att Upptäcktslekande ska sättas upp på din arbetsplats är du välkommen att kontakta mig. Bilderna kan användas som inspiration till ett samtal, eller helt enkelt bara för att väcka tankar. Bilderna finns i mindre format och kan lånas utan kostnad.

Andra projekt

Som fotograf håller jag på med konstnärliga projekt av olika slag. Kvinnokroppen, konsumtion street är något fascineras av just nu . Om du vill vara med som modell så skicka gärna ett mail. Jag behöver helt vanliga människor, män som kvinnor, gamla som unga då jag jobbar med det verkliga och autentiska här i livet.

 

 

 

Nordström Performance, Fotograf i Växjö
Lilla Sandsbrovägen 3 Växjö, Kronoberg 352 49
0738-307074