Fotoutställningen Stolta Nära är på turné – Kalmarsund Pride och Vadstena Pride | Nordström Performance AB
Anna Nordström i Klosterkyrkan Vadstena
Anna Nordström bloggar

Anna Nordström bloggar

Fotograf i Växjö som gillar människor

Fotoutställningen Stolta Nära är på turné – Kalmarsund Pride och Vadstena Pride

Nu efter sommaren har fotoutställningen Stolta Nära blivit inbjuden till nya städer runt omkring i Sverige. Det känns så roligt men också väldigt viktigt. Viktigt för att vi alla har ett gemensamt ansvar att jobba med att HBTQ-personer ska känna sig inkluderande i vårt samhälle och få vara stolta medborgare. Och då tänker du kanske, fast det är de väl!?! Vi har väl kommit långt? Idag kan det väl inte vara så svårt att leva öppet som HBTQ-person, många syns ju ofta på TV? Men njaee skulle jag säga. För om vi tittar på statistiken över hur HBTQ-personer mår, så säger statiken något viktigt. Många lider av psykisk ohälsa och ligger långt över genomsnittet i självmordsstatistiken. Jag tolkar sifforna som att något skaver rejält i samhället.

Därför känns det extra fint att Kalmar och Kalmarsund Pride ville visa utställningen och föra viktiga samtal kring att låta alla vara sitt riktiga jag och känna sig stolt. Även om jag själv inte kunde finnas på plats fick jag rapport om att många kom och såg utställningen. Dessutom gjorde den lokala tidningen Barometern ett nedslag. På så vis nådde utställningen ut till fler.

Veckan efter blev fotoutställningen Stolta Nära inbjuden till legendariska klosterkyrkan i Vadstena under deras Vadstena Pride. Det som var extra roligt var ju att fotbollskvinnan Stina Blackstenius blev en lokal företrädare för Vadstena. Det är min grundtanke att på varje ny utställningsplats ska det finnas ett porträtt med lokal förankring. Men det är lättare sagt än gjort. I Kalmar fick vi inte tag på någon och det var väldigt svårt i Vadstena, men till slut så löste det sig.

Under själva vernissagen kom även lokalpressen till Klosterkyrkan. Och precis före pressens besök hade jag pratat i direktsänd radio, P4 Östergötland. (Lyssna här! Dra fram till 2:04:31 i programmet!)  Tanken var ju att det skulle komma ut en reporter till Vadstena men hon blev sjuk och istället fick vi improvisera och köra intervju från sakristian via face-time, för där skulle det vara bäst ljud. Det är alltid ovant att höra sin egen röst, men jag tyckte att jag fick med det mesta om varför jag har valt perspektivet närstående, hur viktigt det är att vi gemensamt hjälps åt att skapa ett öppnare samhälle och att våra skämt eller tonfall om/till HBTQ-personer i fikarummet eller kring köksbordet betyder något. De små nyanserna har en stor betydelse – välkomnar vi eller stänger vi personer ute?

Miljön i Klosterkyrkan i Vadstena är fantastiskt vacker. Antagligen den vackraste plats jag kommer visa en utställning på ever. Utställningen visas mellan 16-29 sep 2019.

Vill du läsa om vad jag skrev inför vernissagen Stolta Nära under Växjö Pride, klicka här!

Dela denna artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

När du besöker denna webbsida så godkänner du även vår integritetspolicy