Fotoutställningen för att uppmärksamma prostatacancer | Nordström Performance AB
pressbild_53 Blå Mustascher_av_Anna Nordström_A5Print_300ppi
Anna Nordström bloggar

Anna Nordström bloggar

Fotograf i Växjö som gillar människor

Fotoutställningen för att uppmärksamma prostatacancer

Efter två år är det äntligen vernissage för alla fina mustascher. Jippi! Idag, den 1 nov mellan kl 17-19, öppnar utställningen ”53 blå mustascher” på stadsbiblioteket i Växjö. Bara så du vet är du jättevälkommen. Ta gärna med dig din kollega, en vän eller varför inte svärfar?


Foto: Anna Nordström

En plötslig avbokning i fotostudion för två år sedan gav mig idén till att fota mäns novembermustascher. En öppen inbjudan via Facebook skickades ut och ett tiotal män dök upp. Detta var något att spinna vidare på. Förra året flyttade därför studion in till Stadsbiblioteket den 30 november. Allmänheten bjöds in och väldigt många tog sig tid att bli fotograferade.


Foto: Anna Nordström, 2015. Bilder från första året jag drog fotoprojektet igång via en inbjudan på FB.

Foto: Lena Gunnarsson, 2016. Andra året, när studion flyttade in på biblioteket.

Kanske ni visste om att under november månad har många män runt om i Sverige haft som tradition att låta sitt ansiktshår växa för att uppmärksamma prostatacancer. Det estetiska resultatet är blandat. Mustaschen blir tjock eller gles, vissa ser ut som tyska porrskådisar och andra som härliga nallebjörnar. Men alla gör det gemensamt och står ut – med kliandet, med mat som fastnar och framför allt med sin utseendeförändring. Genom sin handling tar de ställning för att prostatacancer måste få ta plats i samhället. Vilket är så fint!

Sedan jag visade min uppskattad utställning om bröstcancer har jag gått runt med dåligt samvete över männen och deras ”dolda” cancer. Deras hälsa är ju precis lika viktig som kvinnors. Men hur sjutton kan man göra en fotoutställning kring prostatacancer? Jag har tänkt länge, pratat med doktorer, ringt labb. Men tillslut slog såg jag det. Ansiktsbehåringen är just det som har inspirerade mig till min utställning, 53 blå mustascher.


Även några ur hockeylaget Växjö Lakers var med. Här blir Sam Hallam fotad med sin mustasch.

Tjugofem män får prostatacancerdiagnosen varje dag. Det är den vanligaste cancerformen för just män. Det är en tabusjukom – för visst tänker du också på impotens, urinläckage och döden. Fotoutställning är mitt lilla bidrag för öka förståelsen och kunskap om postatcancer, för genom kunskap räddar vi liv. För dig som vill läsa mer om sjukdomen

Det känns så otroligt kul men det kommer också bli lite tomt efter ett sådan här långt projekt. Alla bilder hänger på väggarna, saltapinnar är köpta och marschallerna är framlagda. Jag ska till och med hinna till radiohuset för en intervju (direkt sänt 12.30).

Tillsist vill jag tacka till alla som ställt upp och visat sitt engagemang. Utan er hade det ju aldrig blivit någon utställning. Och vilka fina möten jag fått erfara. Ni män har varit helt fantastiska som verkligen tog er tid att hälsa på mig.

Under vernissagen kommer även Proliv Kronberg, patientföreningen för prostatacancer i Kronoberg finns på plats för information. Vill du läsa mer klicka http://www.prostatacancerforbundet.se

Bilderna hänger till söndagen den 12 nov 2017, så om du inte har tid att på vernissagen kanske du hinner slinka förbi en annan dag!

Vill du läsa tidigare publicerade in lägg om projektet klicka här eller här

 

Dela denna artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

När du besöker denna webbsida så godkänner du även vår integritetspolicy