Överlevare | Nordström Performance AB

Överlevare

Fler än 85 000 kvinnor har överlevt och levt vidare efter mötet med bröstcancer. Ställ dig frågan; när såg du en kvinnokropp med bara ett bröst senast? Du ser aldrig dessa kroppar – inte på badhuset och inte i media. Och det är just därför det är viktigt att låta dem ta plats, att visa hur verkligheten ser ut. Bildserien Överlevare är en fotodokumentation av tio kvinnor, från 26 år och uppåt, efter att de har drabbats av knölen i bröstet. Kvinnor som har upplevt och kämpat med rädslan, skräcken och dödsångesten. Håret som har lossnat, naglarna som har trillat av och kaffet som har smakat skit. Sjalar, hattar och peruker har de levt med. Men mest av allt, så har de överlevt.

Fler och fler får bröstcancer och fler och fler överlever, vilket är glädjande besked, men för Anna Nordström känns det lika viktigt att dessa kvinnor också vågar exponera sina kroppar och inte begränsar livet. Att våga leva igen. Bilderna är dokumentära, om än färgstarka och skapade med färgfilter framför blixt.  Inga bilder är manipulerade.

Idén uppkom tidigare i år då Anna arbetade med ett annat fotoprojekt där två kvinnor med bröstcancer ingick. När de stod i min studio började kvinnorna titta på varandra, de jämförde ärren, pratade operationstekniker och visade mig proteserna. Trots att kvinnorna känt varandra i över tio år, så visste de inte hur den andra ser ut efter sin operation. Klick sa det i skallen! Om nu dessa två som är drabbade inte vet hur andra ser ut, hur ska då jag veta? Anna Nordström vill genom sina bilder visa upp hur kroppar också kan se ut.

När du besöker denna webbsida så godkänner du även vår integritetspolicy