Mens-tamponger-konst. Hur hänger detta samman? | Nordström Performance AB
Anna Nordström bloggar

Anna Nordström bloggar

Fotograf i Växjö som gillar människor

Mens-tamponger-konst. Hur hänger detta samman?

Att göra mensbilder i dagens samhälle är ju inte på något sätt unikt. Jag vet, men jag var bara tvungen. Ibland skapar jag bilder för att processa mina egna tankar, mina egna reaktioner.

En dag fick jag nämligen frågan av min son (9 år) hur ofta jag har mens. Mitt svar var så klart en gång i månaden. Han tittade med stora ögon på mig och sa:

-Så ofta!, med förvånad röst.

-Javisst. Vi har det för att reproducera oss, sade jag, och började babbla om ägglossning. Men han var helt tagen av att jag blödde så ofta. Helt plötsligt frågade han om han fick vara med när jag drog ut en tampong. Jag blev stum. Jag klarade inte den frågan. Min spontana reaktion var ”är du galen, unge?”. Så kan man ju inte fråga sin mamma, eller för den delen någon. Även om jag vet att det är naturligt, att mens ska avdramatiseras, så blev jag chockad. Jag hade fullt upp med att hålla mig lugn. Jag får ju liksom inte bli arg eller säga något dumt. Istället påminde jag honom om att han hade simträning under morgondagen och att det kanske var dags att packa väskan.


Foto och verk: Anna Nordström. Rödsprayade tamponger på stål

Varför i hela friden reagerade jag så här? Jag såg scenen framför mig. Mamman som i ett pedagogiskt syfte stod där med benen isär och med byxbenen vid knäna för att dra ut en blodig tampong. Nej, nej, nej – den bilden är inte okej. Känslorna inför bilden var pedofili, äckligt, alldeles, alldeles för intimt… blä!  


Foto: Anna Nordström, 2016. Utställningn Red

Istället så blev det ett konstverk. Eller det kanske är förmätet att säga, jag är ingen konstnär utan fotograf. Det blev foton med äkta mens och sprayade tamponger på stål. Och med sonen, då? Jo, nu är liksom allt avdramatiserat i vår familj. Han har sätt hur de sväller, hur jag har kreerat med diverse material. Nu hittar vi dessa roliga rödmålade tamponger både i kojor och på köksbord utan att det är det minsta spännande längre. Bygdens alla barn har dessutom varit här och tittat på den konstiga fotografen som sprayat tamponger med rödfärg i trädgården, och till och med fått en lektion av min son om hur de fungerar.

Passa på att titta på utställningen Red i helgen (9-10 april). Smålands Museum, Södrajärvägsgatan. Öppet lör-sön, kl 11-16 och så finns det konst i resten av Växjö också. Det är nämligen Växjö Konstrunda. Alla utställningar är gratis!


Foto: Anna Nordström, 2016. Utställningn Red

 

Dela denna artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

När du besöker denna webbsida så godkänner du även vår integritetspolicy