Kriget hänger på väggarna i Växjö - Nordström Performance AB
Anna Nordström bloggar

Anna Nordström bloggar

Fotograf i Växjö som gillar människor

Kriget hänger på väggarna i Växjö

För första gången kom Årets bild till Växjö. Så kul! Utställningen hänger på Smålands museum och kommer att hänga upp hela hösten. Helgens vernissage var full med betraktare och många var så klart nyfikna och diskuterade om bilderna var äkta. Alltså inget photoshopande. Hur kan man vara så mörk under ögonen om det inte är smink? Ligger inte ljuset på lite konstigt osv. Kanske är jag naiv, men jag tror verkligen på bilderna. Varför vill någon luras, för om du blir påkommen kan du aldrig mer jobba som dokumentärfotograf!


Foto: Anna Nordström, 2014 

Över till bilderna. Bilderna visar det brutala Sverige och krigzoner i världen. De är äkta, det är starkt och det är mestadels eländigt. Bilderna måste visas upp så vi får chansen att bli omruskade från vårt stressade svenssonliv. Många gånger klagar vi, fast när vi tänker efter kanske vi inte har det så dåligt? Ibland måste man sätta sin vardag i relation till någon annan. Och då har många av oss det förbaskat bra!

I år gick det åtråvärda priset, Årets bild 2014, till Niclas Hammarström, med bilden på den 9-åriga killen som samlar tomhyllsor vid frontlinjen för att sälja metallen på marknaden.  Niclas blev även tillfångatagen i Syrien när han var på sitt uppdrag vilket jag kommer skriva mer om det i ett annat inlägg, då jag träffade honom förra veckan i Frankrike.  Enligt mig är bilden ärlig och jag känner kriget in på bara kroppen. Jag ryser. Det kunde lika gärna vara min son om vi hade bott i Aleppo.

 
Foto: Anna Nordström, 2014
Juryns motivering: Årets bild griper tag i betraktaren och är omöjlig att glömma. En ung pojke håller kriget i sina händer. Genom hans alltför erfarna blick blir krigets vardag påtaglig och begriplig. Bilden är en stark symbol för en till synes olöslig konflikt.

Om du har möjlighet ta dig en titt på bilderna om inte i Växjö så kanske på något annat ställe i Sverige. Det är värt ett besök!

Dela denna artikel

När du besöker denna webbsida så godkänner du även vår integritetspolicy