Julkalender # 9 Tillsammans med astronauterna Mr Boboko och Mr Hoffman | Nordström Performance AB
Anna Nordström bloggar

Anna Nordström bloggar

Fotograf i Växjö som gillar människor

Julkalender # 9 Tillsammans med astronauterna Mr Boboko och Mr Hoffman

Jag hade aldrig träffat en person som har åkt i en rymdraket. Jag hade aldrig ens tänkt tanken att få umgås med en person som har svävat fritt i rymden eller fått borsta tänderna där vattnet inte rinner neråt. Men i höstas fick jag följa med mr Boboko och mr Hoffman en dag när de skulle träffa eleverna på Bergundaskolan i Växjö.


Foto: Anna Nordsröm, 2015

Under hösten hade Kronobergs län besök av hela 88 astronauter som fick träffa tusentals elever. Alla elever hade jobbat under ett års tid med projektet Mot nya höjder och som belöning skulle de få en föreläsning av och få träffa livs levande astronauter. Projektet syftade till att försöka öka intresset för naturvetenskap, teknik och matematik runt om i skolorna.

 
Foto: Anna Nordsröm, 2015

Besöket började pampigt utomhus och eleverna fick visa upp sina egna raketer och det övergick sedan till en föreläsning. De båda astronauterna berättade inspirerande om rymden, hur man lever i en rymdfarkost och att, ja, man saknar sin familj. Skämtsamt säger de att man blir inte astronaut om man älskar mat, för maten i rymden är inget vidare.


Foto: Anna Nordsröm, 2015

Många tror säker att det är omöjligt att bli astronaut, men om man verkligen vill så är det inte på något sätt omöjligt, det är bara väldigt mycket hårt arbete. Mr Hoffman bestämde sig när han var 4 år att han skulle bli just astronaut. Under sin karriär var han ute i rymden fyra gånger, och han berättar att då är det mycket samarbete och problemlösning som gäller. Man har tränat massor, men förutsättningarna är aldrig riktigt som man har tänkt sig.

Det verkar alltså precis som på jorden…

 

Dela denna artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

När du besöker denna webbsida så godkänner du även vår integritetspolicy