Julkalender # 3 Så här blev ett nytt fotoprojekt till. - Nordström Performance AB
Anna Nordström bloggar

Anna Nordström bloggar

Fotograf i Växjö som gillar människor

Julkalender # 3 Så här blev ett nytt fotoprojekt till.

Det var söndagen den 29 november. Telefonen tutar till och min inbokade kund är sjuk och avbokar sin måndagstid. Ett glapp uppstår i kalendern. Frågan är vad jag skall göra med tiden? Sådant jag borde, eller…pling säger det i skallen. En idé uppstår! Jag ska kanske ta tillvara Movember, att mustaschmånaden börjar lida mot sitt slut.

För några år sedan gjorde en uppskattad fotoutställning om bröstcancer. Under tiden som gått har jag länge tänkt på att jag borde göra något om männen och deras prostatacancer som drabbar väldigt många. Rättvisa liksom. Frågan är bara hur jag ska göra. Jag har pratat med sjukhus, jag har pratat med labb, men allt jag har kommit på har känts för krångligt och experimentellt, helt enkelt för svårt att genomföra.  Mest för att läkarna inte har varit så tillmötesgående, oftast av sekretesskäl, men också får att jag bor i en mindre stad, Växjö.


Foto: Anna Nordström, 2015. Bild ur ett pågånde projekt som inte har något namn.

Innan jag går och lägger mig den där söndagen beslutar jag mig för att skicka ut en efterlysning på FB. Kom till min studio innan du rakar bort ditt ansiktshår. Välkomna efter lunch! Det får bära eller brista. Om det inte kommer någon, ja då kan jag ju göra sådan jag borde, helt ostört.

Döm om min förvåning, vid 11-tiden dök den första skäggbeväxta mannen upp. Och sedan kom det några till och sedan ännu fler… Underbart! Nu känner jag att jag börjar få material som kan användas, troligtvis till en utställning. Jag har inte tänkt igenom exakt hur jag ska göra, vilket är väldigt ovanligt för att vara mig inför ett projekt, men jag har satt bollen i rullning! I vanliga fall brukar jag fila på ett projekt länge, göra en manual samt testbilder innan jag sätter igång på riktigt. Med det fanns det inte riktigt tid till denna gång och det gör det hela extra spännande.

Och nej, inga knäppgökar kom. Alla var galet trevliga och jag känner mig så privilegierad som har fått lära känna helt nya människor. Tack för ert mod och tack för att ni ville hjälpa mig att fullfölja min idé!

Tänk vad en avbokad tid kunde leda till. Man ska sannerligen ta vara på sina infall – de kan ibland leda till något bra. Något nytt. Det gäller bara att våga. 

    
Foto: Anna Nordström, 2015. Bilder ur ett pågånde projekt som inte har något namn.

Dela denna artikel

När du besöker denna webbsida så godkänner du även vår integritetspolicy