Julkalender # 19 Foto och måleri blev konstprojektet Tales of Nature - Nordström Performance AB
Anna Nordström bloggar

Anna Nordström bloggar

Fotograf i Växjö som gillar människor

Julkalender # 19 Foto och måleri blev konstprojektet Tales of Nature

Vilken succé vår utställning Tales of Nature gjorde!

I år provade jag något nytt. Istället för att vända kameran mot ting som sällan visas i samhället valde jag att göra ett samarbete med konstnären Emilia Linderholm. Ett konstprojekt där kvinnan, sagan, naturen och olika uttrycksätt fick stå i fokus. Vi har sagt i flera år att vi vill göra något tillsammans. Om vi ska vara ärliga, så ville vi göra ett samarbete mest för att vi skulle få hänga mer tillsammans. Vi kunde ju inte bara fika, vi måste ju göra ett jobb tillsammans, för då blir det helt plötsligt mer legitimt att umgås.


Foto: Anna Nordström tillsammans med konstnären Emilia Linderholm. Tales of Nature, 2015. Ugglan

Under två års tid har vi försökt att skapa, tänka och problematisera hur vi kan göra ett projekt tillsammans där vi äger det lika mycket. Hur kan vi väva in foto och måleri i samma bild samtidigt som vår konstnärliga uttrycksätt får ta lika mycket plats?


Foto: Anna Nordström tillsammans med konstnären Emilia Linderholm. Tales of Nature, 2015.

Vi kom raskt på att Emilia skulle måla på fotocanvas. Men här kunde vi ju inte sluta. För att det skulle bli intressant ville vi tvista till projektet, och ge fotot en lika central plats i utställningen. Men hur? En dag frågade jag Emilia om hon skulle kunna tänka sig att kroppsmåla. Emilias direkta reaktion var nej. ”Jag kan inte måla på kroppar. Jag vet inte hur man gör!” Men efter lite tid och förtydligande om hur vi kunde binda samman våra olikheter och uttrycksformer i projektet började laboreringen. Vi enades om att vi har ju inget att förlora, vi måste prova. Sagt och gjort, vårt fotoprojekt tog form och vi blev galet nöjda när ni öppnade vår vernissage i höstas. Kul som attan!


Foto: Anna Nordström tillsammans med konstnären Emilia Linderholm. Tales of Nature, 2015. Räven

När vi stod där, nervösa 15 min före öppningen kom vi fram till det allra viktigaste. Vi hade haft urtrevligt, lärt känna varandra och att vad alla andra än skulle tycka om vårt påhitt så var vi nöjda! Just detta var ju faktiskt vår utgångspunkt. Att vi sedan folk fick köa sig in samt att vi fick sålt många verk var ju mer än vad vi hade vågat att hoppats på.


Foto: Anna Nordström tillsammans med konstnären Emilia Linderholm. Tales of Nature, 2015.

Foto: Anna Nordström tillsammans med konstnären Emilia Linderholm. Tales of Nature, 2015. Skatan

 

Dela denna artikel

När du besöker denna webbsida så godkänner du även vår integritetspolicy