Julkalender # 15 Vad är skillnaden mellan retuschering och redigering? - Nordström Performance AB
Anna Nordström bloggar

Anna Nordström bloggar

Fotograf i Växjö som gillar människor

Julkalender # 15 Vad är skillnaden mellan retuschering och redigering?

Som fotograf slänger man sig med ord som kanske inte alla förstår. Ta orden redigering och retuschering; vad är det för skillnad?

När man har fotograferat så gör man alltid någon form av efterbearbetning av bilderna. Ibland tar det några sekunder men ibland får man lägga ner timmar på en och samma bild. Det är en del av hantverket. En bild rakt ut från kameran kan nästan alltid bli märkbart bättre med bearbetning.

Därför kan man säga att alla bilder får någon form av bildredigering av en professionell fotograf. Det kan vara allt från att göra kontrasterna lite bättre, ändra reglaget med färgtemperatur eller bara mörka ner kanterna något (vinjettering). Ofta vill man förstärka en känsla eller styra vad som ska lyftas fram i bilden.

Ett exempel på redigering:


Foto Anna Nordström, 2015 

Bild 1: Lite varmare för att lyfta fram närhet och lycka. Förstärkt solnedgång och en gul ton över bilden. Gultonad bild ger nästan alltid en känsla av värme.
Bild 2: Känslan är kallare, eftersom den drar åt blått.
Bild 3: Svartvit bild med en stark vinjettering, då slipper dina ögon titta upp i himlen och leta efter motivet.
Bild 4: Originalbilden rakt ur kameran, den har täckning (inga för mörka eller för ljusa partier) i princip överallt men är lite mörk och tung.

Enkelt förklarat kan man säga att när man pratar redigering så gör man något som påverkar hela bilden och inte påverkar enstaka pixlar, som är precis vad retuschering handlar om. Då går man in och pillar på pixlar var och en för sig så som att ta bort rynkor eller kanske en lyktstolpe eller förstorar bröst eller förlänger en väg som går genom hela bilden. Man kan ju också lägga ihop bilder eller klistra in olika bilder till ett montage.

Exempel på retuschering:

Bild 5: Retuscherat bort stenar mitt i bilden.
Bild 6: Referensbild, hur den såg ut innan jag plockade bort stenarna.

När man ”tävlar” i foto är det viktigt att förstå skillnaden och oftast är det tillåtet att redigera bilden, förutsatt att man inte leker allt för mycket, men däremot inte att retuschera/manipulera bilden.  Men för er som älskar att vara kreativa så finns det så klart tävlingar i just denna kategori också. Och många gånger räcker det med att man är tydlig med att man har manipulerat bilden.

I de riktigt stora tävlingarna som Årets bild och National Geographic använder de datorprogram som kan avläsa om pixlarna ändrats eller inte. Men bilderna är nästan ändå alltid ifrågasatta.

 

Dela denna artikel

När du besöker denna webbsida så godkänner du även vår integritetspolicy