I dagnes lucka tar jag upp fem saker du bör tänka på före ett företagsporträtt.
1. Vad vill du förmedla med bilden? Ska du förmedla sprallighet och kreativitet eller lugn och trygghet. Det är det viktigt att tänka ut i förväg vad du eller ditt företag vill förmedla. Vill du följa normen i din bransch, eller vill du sticka ut? Detta påverkar i sin tur så klart val av kläder och bakgrund.

Foto: Anna Nordström, 2015 Bild till hemsidan men också till gallerier, till verkblad. Vi gjorde även liggande bilder med mer plats för hennes typiska måleri. Vilket oftast efterfrågas i hennes värld.
2. Tonen i bilden – ska den vara svartvit, mjuk eller färgglad? Detta hänger så klart ihop med punkten ovan men också med hur din logga, din hemsida och allt annat material ser ut. Man brukar kalla det den grafiska profilen.




Foto: Anna Nordström. Atea önskade vit bakgrund och att de skulle se naturliga och trevliga ut. De har alla kundkontakter via nätet eller telefon.
3. Stående, liggande eller bilder med mycket luft runt om kring? Vad ska bilderna användas till, vilket sammanhang? Katalog, årsredovisning eller på hemsidan? Om det finns en viss mall för hur bilderna ska se ut på hemsidan eller intranätet så är det bra för fotografen att veta detta.



Foto: Anna Nordström, 2015 Bilder Elub och deras nya hemsida. Deras grafiska profil är svart och orange. Deras bilder ska även användas till deras ID-handligar och därför mycket luft så de ska passa in på deras namn-brickor.
4. Vem är det på bilden? Ibland upplever jag att många bara är ute efter att se så bra ut som möjligt, men man kan ju också sträva efter att se så ”äkta” ut som möjligt så kunden känner igen dig. Jag personligen tycker att folk som ser trygga och säkra ut är de som är snyggast, alltså när du hittar ”din stil” som du är bekväm med.

Foto Anna Nordström, 2015 Arkitekten Mats Elgström för Skanska. Till en huskatalog. Och han gillar att ha saker framme på sitt kontor, då tycker jag även det ska synas på bilden, även om "oordningen" stylad.
5. Vad ingår i priset och avtalet? Köper du rättigheterna för ett år eller längre? Måste du alltid namnge fotografen och har du fått tillstånd att använda bilden utanför jobbsammanhang, som t ex till din privata facebooksida? Får du ändra något i bilderna och i så fall på vilket sätt? Som fotograf kan man lätt bli frustrerad när kunden inte följer avtalet, men det beror oftast bara på okunskap. Denna okunskap beror i sin tur på att jag som fotograf har varit otydlig om vad som gäller.

Foto: Anna Nordström, 2015. Kvinnlig chef på Skanska. Inge ett ett förtroende.
Lycka till och välkommen att höra av dig om du vill veta mer – ett genomtänkt företagsporträtt lyfter ditt företags trovärdighet