Året 2017 – vilket bildår! | Nordström Performance AB
_30Q0029-Redigera_A4Print_300ppi
Anna Nordström bloggar

Anna Nordström bloggar

Fotograf i Växjö som gillar människor

Året 2017 – vilket bildår!

Året börjar lida mot sitt slut och då är det viktigt göra bokslut, inte det ekonomiska som också ska göras så klart, utan över det där som har etsat sig fast. Vilka bilder är minnesvärda, vilka uppdrag har fått en speciell plats i hjärtat. Kort och gott kan jag säga att 2017 har verkligen varit ett underbart år med massor av roligheter.

Bröllop! Årets bröllop var ju så klart Sam och Jenny Hallam stora dag. Jag blev varm i hela hjärtat av all kärlek. De har levt “i synd” i många herrans år, men efter tre barn och hus slog de till och firade sin kärlek med vigsel i Gårdsby kyrka. Vänner från när och fjärran och familj från England och Karlskoga kom. Även jag som fotograf blev lika berörd som alla andra och fällde en tår i kyrkan. Kärleken vibrerade och det kändes i hela kroppen!

Jag har under året fått äran att vara med och ta fram inkluderade bilder, alltså bilder som är mångfaldsinriktade – bilder som visar exempelvis rullstolar, personer med slöja, äldre, tatuerade och homosexuella. I första hand har jag jobbat med Region Kronoberg, men även med andra företag som velat uppdatera sin bildbank. Det är viktigt att vi inte bara visar upp bilder på den perfekta vita, smala tjejen med det stora leendet eller den polerade medelålders vita mannen med handen i fickan och fokuserad blick. De representerar liksom inte alla i Sverige, utan bara några få procent av befolkningen. Jag tror nämligen på att alla har rätten att synas – olika är liksom bra!

Några av bilderna till Region Kronoberg blev dessutom en utställning för att rekrytera fler personer till vården. Vilken bonus! Dessutom fungerade bilderna som material för samtal kring värdegrunder. Kan det bli bättre? Nä, faktiskt inte. Tack Region Kronoberg! Vill du läsa mer om utställningen klickar du här.

 

Och så hann jag med en annan utställning, 53 blå mustascher. Egentligen handlade det inte så mycket om mustascher utan om prostatacancer. Mustaschen blev en symbol eftersom många låter sitt ansiktshår att växa under november månad för att visa att de vill uppmärksamma tabusjukdomen prostatacancer. Tabu? Ja, för visst tänker du också på impotens, urinläckage och döden, och det är inte så lätt att prata om. Under två år har jag fotat män med sina mustascher och det blev minst sagt en härlig fotosamling som uppskattades av väldigt många. Men det viktigaste är – testa dig! Om du är man och över 45 år så är det kanske dags att ta ett sådant där blodprov, ett PSA-test, för att kolla dig. Lätt som en plätt, inget konstigt och gör inte mer ont än ett nålstick! Kanske ditt nyårslöfte? (Läs mer om utställningen här)

   

I november drog jag även till Kuba. Utan familj men med kameran. Ett helt underbart land! Mycket att fota, mycket att uppleva. Rytmen, färgerna och det omoderna. Mycket är slitet och behövs lagas. Men det är full aktivitet, nästan överallt och om några år så…. då är gamla Kuba ett minne blott. Mitt tips är ÅK till KUBA NU! Och vet ni varför det är så varierande färger på byggnaderna?… jo, för just den nyansen fanns på hyllan när det var dax att måla! Jag vill verkligen dit igen – tror nästan jag var kuban i mitt tidigare liv, för jag kände mig så hemma på denna ö!

 

Nä, nu får vi vila lite till, jullovet är inte över.

Gott nytt år, vi hörs snart igen!

/ Anna

 

Dela denna artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

När du besöker denna webbsida så godkänner du även vår integritetspolicy