Internationella kvinnodagen - vad hände idag? - Nordström Performance AB
pussy hat
Anna Nordström bloggar

Anna Nordström bloggar

Fotograf i Växjö som gillar människor

Internationella kvinnodagen – vad hände idag?

Inte för jag har varit ute på stadens gator och torg och jag inte heller gjort en grundlig underökning men det här har jag snappat upp i min omvärld på den på internationella kvinnodagen. Vissa saker blir man glad över andra kanske inte…

Solidaritet i alla ära, men den här bilden…. Nja, jag blir väldigt skeptisk. Styrelsen vill nog väl, men det vi kvinnor verkligen jobbar för är ju att bryta den seglivade manliga maktstrukturen. Så om de menar något med sitt ställningstagande så borde det finnas minns en styck kvinna i deras styrelse, kanske inte idag men till nästa år. Note to myself: kolla upp detta nästa år… för om det finns kvinnor med i styrelsen nästa år, ja då tycker jag denna bild är helt okej! Då blir den till och med bra och rolig.

En som har skrivit om dessa stickade rosa pussymössor är Camilla Carnmo på sin PK-blogg. Ni kanske till och med såg henne på nyheterna ikväll, stickandes. Just idag gjorde hon så klart ett passande inlägg om fenomenet. Var kommer den här “pussy hat” ifrån och vad står den för? Läs mer här.

En som jag tycker har gjort en bedrift och hedrat många kvinnor idag är Rockfotoemma – hon satte ihop en collage med 99 svenska kvinnliga fotografer. Så fint! Och galet bra. Emma Svensson är en fotograf som verkligen vill lyfta andra. Hon bangar inte för att ta strid och hon gör allt för att lyfta unga nya kvinnor. Hon är verkligen värd en applåd. Till collaget här. Glöm inte att lägga många namn på minnet – för helt plötsligt behöver du en fotograf och då kan kanske en kvinna vara ett alternativ.

Det jag har skratta mest åt är Fotografiska prishöjning. En höjning med 13%, lika mycket som männen tjänar genomsnittligt mer än kvinnor, enligt SCB. Såå jäkla rätt och så jäkla roligt.

Den finaste gest idag är en hälsning från Ahmed som kommer från Afghanistan – en ung kille som jag träffade på svenskundervisningen på Röda korset 2015. Jag träffade han och hans familj sin första vecka här i Sverige och har till och med träffat honom på julafton. På min messenger fanns idag ett meddelande på svenska att han grattar mig på den Internationella kvinnodagen. Det är så jäkla fint! Och han var liksom den enda som har skickat en hälsning till mig. Han tog sig den tiden att skriva ihop något på svenska till just mig!!!

Havandeskapsförgiftning den medicinska gåtan. Idag räknar men med att en kvinna dör var 10 minut runt om i välden av detta. Idag har läkarna i Lund fått ett genombrott och inom snar framtid finns botemedel. Detta är ju verkligen en finfin nyhet idag. Vi vet också att bot mot havandeskapsförgiftning kommer göra skillnad på många sätt och vis för kvinnor runt om i världen.

Men vad kan man själv göra? Alla kan ju göra något! Antigen sticka en mössa eller se till att välja in en kvinna i en mansdominerad styrelse. Jag personligen försöker att jobba med mitt bildspråk. Jag försöker alltid tänka på hur jag porträtterar kvinnorna och försöker alltid göra dom medvetna deras signaler de sänder ut med ett visst kroppsspråk. Tillexempel har många kvinnor en tendens att luta huvudet lite på sne för att “se gulliga ut”. Men vill kvinnan verkligen se gullig ut? Eller görs det av en gammal vana? Svaren är olika, men jag anser att det är min “plikt” att göra personen ifråga uppmärksam.

Till sist, tack för alla Frida-bilder. Ni är så fina i era flätor, i hopväxta ögonbryn och de röda läpparna. Jag kanske själv skulle ta och bli en Frida?

Dela denna artikel

När du besöker denna webbsida så godkänner du även vår integritetspolicy