Julkalender # 7 Bildens påverkan!

Att försöka förstå reklamens ”impact”.
I dagens tidevarv matas vi av bilder från oerhört många källor, så som dagstidningar, reklam och sociala medier. Ibland upprörs vi, ibland roas vi, och ibland kanske vi påverkas på sätt som vi inte förstår. Hur medvetna är vi om bildens kraft och hur driver den oss? Vi tänker nog inte riktigt på vad till exempel det massiva reklambombardemang vi dagligen möter gör med oss. Därför ägnar jag Dagen Lucka åt bildanalys – låter mycket seriösare och kanske tråkigare än det är …!


Bild: Reklam för Barncancerfonden.

Exakt, hur gör man i en bildanalys? Jo, man plockar helt enkelt isär en bild för att kunna förstå och beskriva delarna och deras relationer till varandra och helheten. Varför då? För att försöka förstå bildens/reklamens ”impact” (tycker inte svenska ord som genomslag/intryck/påverkan är tillräckligt starka ord och väljer då det engelska) som kan slå ner som en blixt i våra kroppar, i vårt medvetna och undermedvetna.

 

De viktiga frågorna – Bildanlysen

Vad skildras?
Vad skildras i bilden, alltså vad ser du på bilden? Här framkommer ofta dina privata associationer om föremål och händelser.
Hur är bildens inre kontext uppbyggd?
Inre kontext, alltså hur är bilden arrangerad och strukturerad? Ett tips är att kisa och titta en bit ifrån, då framträder former, mörka och ljusa partier och du blir medveten om åt vilket håll bilden ska läsas.
I vilken yttre kontext uppträder den?
Yttre kontext, alltså i vilket sammanhang ser du bilden och hur används den?
Retorik?
Vilka retoriska grepp används? (Det här är ett ämne i sig!)
Hur samspelar text och bild?
Finns det koppling till text i sammanhanget?
Vem är sändaren?
Vem är det som sänder ut bilden?
Vem vänder sig bilden till?
Vem/vilka är det som är tänkt att se bilden, även kallat för mottagare.
Vilket är syfte?
Var tror du syftet är med bilden?

Lär dig frågorna, testa på några bilder, och se vad du kommer fram till – kanske bilderna kommer i ett nytt ljus. Tänk på att dina svar oftast är personliga, eftersom de baseras på just dina erfarenheter. De kommer antagligen att skilja sig mycket från andras analyser – och det är ju det som är så roligt! Lycka till!

Nordström Performance, Fotograf i Växjö
Lilla Sandsbrovägen 3 Växjö, Kronoberg 352 49
0738-307074