Julkalender # 6 Skydda ditt objektiv med en ’keps’

Motljusskydd!

Dessa cylindriska skydd som du fäster längst fram på ditt objekt är bra för två saker. De flesta tar oftast bara upp det här med att ströljus kommer in i objektivet, alltså ljus från solen/blixten kommer in från sidan och studsar runt inne i objektivet och kan sätta små ljusfläckar i bilden. Rent tekniskt är det inte bra, men jag personligen kan se set som snyggt om de hamnar på bra ställen i bilden. Man kan alltså likställa motljusskydden med en keps för kamerans öga, det vill säga linsen.


Foto: Anna Nordström, 2014  Motljusskydd till olika objektiv.

En annan fördel med ett motljusskydd är att det extraknäcker som en billig försäkring för ditt objektiv. Om du skulle, Gud förbjude, tappa ditt objektiv, eller har det i väskan och slarvat med att sätt på linsskyddet så tar motljusskyddet den värsta stöten och reporna och förhoppningsvis klarar sig objektivet utan skador. Olika storlekar gäller för objektiv så ha koll på måttet när du köper ett. Perfekt att önska sig i julklapp!

Som ni ser är mina skydd rätt skaviga och det beror på att jag så gott som alltid har dem på eftersom jag har en tendens att glömma linsskyddet. Och när kameran ligger i handväskan är det verkligen ett måste. 

Nordström Performance, Fotograf i Växjö
Lilla Sandsbrovägen 3 Växjö, Kronoberg 352 49
0738-307074