Julkalender # 6 Francesca Woodmans sista dag i Stockholm

Sista dagen för Francesca Woodman på Moderna i Stockholm

Fösta gången jag såg utställningen tyckte jag att hon verkade vara en galenpanna med sig själv i fokus. Med en massa naket. Jag vandrade runt på Moderna Museet och förstod inte riktigt. Vad ville den där Francesca Woodman? Jag slog mig ner i soffan och började läsa om hennes sätt att jobba. Tog en titt på bilderna igen och helt plötsligt började de tränga in i min själ.


Foto: Francesca Woodman

Nästan alla bildsviter är skapade med en skiss som förlaga. Hon hade alltså tänkt igenom allt innan kameran togs fram. Jag, i min enfald, trodde först att verken var något som hade skapats i bara farten. Jag började nu att förstå. Hon undersöker frågor som identitet, genus, sexualitet och kroppen. Motiven är intima och intrycket förstärks av bildernas mindre format. I produktionen finns en rad porträtt, där fotografen använt sig själv och sina vänner som modeller. Modellerna är ofta placerade bakom möbler och andra inredningsdetaljer, eller så kan bilderna vara oskarpa och personerna därför halvt dolda. Woodman arbetade ofta i miljöer som rivningshus, och hon använde sig gärna av speglar och glas, vilket skapar en surrealistisk, emellanåt klaustrofobisk känsla.

?
Skiss från Francesca Woodman

Hängning av hennes foton

Hon blev bara 23 år gammal (1958–1981) men var en ”mogen fotograf” i tidig ålder och har inspirerat många andra fotografer. Mer om henna kan du läsa här. Hon verkade dessutom väldigt lekfull i sinnet och tron på sin odödlighet.  Det sägs att när hon hoppade ut genom ett fönster, så ville hon inte dö, utan gjorde det med inställningen att det löser sig. Eller var det ett självmord? Ingen vet med säkerhet. Efter att ha sett utställningen tre gånger så blir jag mer och mer fascinerad och nyfiken på vem hon egentligen var.

Bilderna hänger på Moderna museet fram till den 6 dec så skynda dit. Sista dagen idag alltså, men det bästa av allt är att de kommer att visas på Moderna i Malmö redan i mars. Vill du läsa mer om Moderna? Klicka här.

  
Foto: Francesca Woodman
 
Nordström Performance, Fotograf i Växjö
Lilla Sandsbrovägen 3 Växjö, Kronoberg 352 49
0738-307074