Julkalender # 4 Drivkraft

Vad är det som driver mig?

Jag får ofta frågan vad driver dig, och jag har funderat och funderat. Det finns två saker som jag drivs av, nyfikenhet och att försöka göra världen lite, lite bättre.


Foto: Lena Gunnarsson, 2014 Från vernisagen Ögonblick

När jag var en liten flicka, typ 8 år, älskade jag att dansa folkdans. Min vision var att åka runt till fattiga i världen och dansa folkdans för att göra dem glada. Kanske något naivt, men jag har alltid haft det i mig att försöka göra det lite bättre för andra eftersom jag är så lyckligt lottad och har det så bra. Att jag därför läste till sociolog på universitetet är kanske inte så konstigt och att jag sedan jobbade i slummen i Bangkok eller drog igång ett välgörenhetsprojekt för utsatta kvinnor i Warszawa ligger i samma linje. Och nu när jag är fotograf känner jag samma kall, att i mina egna fotoprojekt lyfta kameran mot sådant som sällan visas på bild. I varje projekt vill jag förmedla ett budskap och på så sätt dra mitt strå till stacken för att göra omvärlden lite, lite bättre. Vill du läsa mer om mina projekt, klicka här.


Foto: Anna Nordström, 2012 Från bildserien Upptäcktslekande som tar upp genusfrågan. 

Nyfikenheten driver mig både i det kommersiella och på det konstnärliga planet. Och det är kanske nyfikenheten tillsammans med modet att laborera med nya tankar och möta nya människor och ställa de där frågorna som man funderar på men som man inte vet riktigt om man vågar ställa. Hur tung är din bröstprotes till en som har drabbat av cancer. Vilket pronomen ska jag använda när jag pratar med och om dig till en transperson.  Nu när döden snart är här, hur förbereder du dig? Jag ställer ju dessa frågor för att jag är genuint intresserad och jag tror personerna känner det. För, nästan alltid, så slutar det med innerliga samtal om livet och döden och allt däremellan. Och jag blir mer ödmjuk samtidigt som ny inspiration tar fart. Full fart framåt!

 


Foto: Anna Nordström, 2013 Överlevare. Bilder av kvinnor som drabbats av cancer
Nordström Performance, Fotograf i Växjö
Lilla Sandsbrovägen 3 Växjö, Kronoberg 352 49
0738-307074