Julkalender # 23 Bildens retorik

Bildens retorik, finns den?

Visst är det underligt. Man sitter nästan och somnar när farbror Gösta talar om något så spännande som stormaktstidens krig. Samtidigt kan man sitta som på nålar och under stor fascination lyssna på när en duktig berättare beskriver matematiken i kemiska reaktioner. Eller något annat till synes tungt och trist.

Vana skribenter och talare är medvetna om att mycket handlar om hur man säger något, och inte bara vad man säger. En del kan analysera en text enligt retoriska modeller, men de flesta av oss bara känner vad som är bra och dåligt. Men hur gör vi med bilder? Finns det en retorisk modell för bilder? Går en bildupplevelse igenom samma retoriska process som när man läser en bra argumentation, när man upptäcker fler och fler delar som gradvis bygger upp till ett crescendo? Eller ser man allt på en gång, som en enda jättesmäll?

Är det ens möjligt att hålla betraktarens intresse vid liv om man inte omedelbart förmedlar det vackra, finurliga eller vad det nu är som man vill säga med en bild? Får det ta lite tid? Kan en bild, likt ett välskrivet och väl presenterat tal, växa fram och blomma ut i en storhet som man kanske inte anande från en trevande inledning?


Foto: Reklam från Delicato. Och ja, jag gillar denna reklamkampanjen. Älskar twisten.

Mitt svar är både och! Bildens ändamål är naturligtvis viktigt för att avgöra med vilken känsla, och hur snabbt, du ska se den. Reklambilden swishar förbi snabbt och den ska göra ett snabbt intryck. Årets bild däremot är oftast en resa på flera plan, dels bakgrund, dels upptäckter av nya element i bilden, och många gånger symbolik. Stämningen i bilden blir viktig för att förmedla helheten. Som en kontrast är bilder på glada barn eller familjen oftast utan djupare mening, utan är till för att bevara glada minnen. Bilder som konst handlar ofta om komposition, färg och form för att tilltala betraktarens estetiska sinne.


Foto: Paul Hansen, Årets bild 2013. Kriget i Syrien.

Efter en tids funderande så finner jag att det oklara svaret är ”det beror på”. Det som slår mig är att det sammanhang i vilket bilden ska visas är avgörande för att kunna bygga upp retoriken i en bild. Det är kanske det som är knäckfrågan, om en fotograf vet var bilden ska användas så är det så mycket enklare att bygga upp retoriken för den målgruppen. Alltså precis som i vanlig retorik.

Nordström Performance, Fotograf i Växjö
Lilla Sandsbrovägen 3 Växjö, Kronoberg 352 49
0738-307074