Julkalender # 22 Tips för att bli en bättre fotograf

Hur blir du en bättre fotograf?

Det enda svaret som finns är att du fotar ofta och att du utmanar sig själv. När du har tittat på en bild så granskar du den och tänker, skulle jag ha gjort något lite, lite bättre. Det allra första som du kanske behöver göra är dock att lära dig kameran. Men till slut kommer du till ett läge där det tar slut med idéer och du vet inte riktigt vad du ska fota.


Foto: Anna Nordström

Här kommer en lång rad med tips både för nybörjaren och för den som vill utvecklas.

Jag har själv har en 2 h fotokurs för den riktiga nybörjaren måndagen 29 dec 2014, kl 10 hemma i studion. Hör av dig om du är intresserad.

Under våren kommer jag även undervisa i en studiecirkel om att driva fotoprojekt, ”Gör din bildidé till ett konkret fotoprojekt”. Under kursen ger vi dig verktygen att våga gå från idé till utställning. Datum och pris är inte satt än.

Och det finns så klart fler fotokurser. Många går som studiecirklar som startar i jan/feb så sök redan nu på din ort.

Det finn också grupper man kan gå med i. Antigen virtuella eller fysiska grupper. Googla på din ort, och nedan finner du kontakt för Växjö Fotoklubb. Denna är en aktiv grupp med möten en gång i månaden och har olika tävlingar och photo-walks. De har en stor blandning av människor och alla är välkomna.

http://www.vaxjofotoklubb.se

Tobias Fischer är en fotograf som under 2014 har haft en rubrik varje dag och fotat en bild som skulle passa rubriken. De har startat en egen FB-grupp som heter En bild om dagen. Kanske något för dig att göra under 2015. Man kan också göra det på egen hand eller med några kompisar. Eftersom detta blev så populärt har han även skapat en ny utmaning för 2015. Nästa år ska man fota en låt. Läs mer om Tobias Fischers projekt här: (länkarna är brutna – då tiden har gått! Men låter texten ligga kvar!)

http://tidningenfoto.se/plata-latar-med-tobias-fischer/

Och här är alla låtarna som ska plåtas för 2015:

http://tobiasfischer.se/viplatarlatar2015/

Fotosidan har en mängd olika grupper man kan söka in till för att sedan hänga med likasinnade.

http://www.fotosidan.se/groups/index.htm

De har även en grupp som kallas för hemläxan där det varje månad läggs ut en rubrik och så ska du skapa en bild där efter. Det avslutas med omröstning och en vinnare utses.

http://www.fotosidan.se/groups/hemlaxan/index.htm

Ta en bild varje dag och lägg upp. Ett år, ett kvartal eller bara en månad. Jonas Widhe, en fotovän till mig, har gjort detta och skapat ett makalöst album. Bli inspirerade:

http://www.jonaswidhe.com

Om du själv har fler förslag, så skriv en rad, så lägger jag till det på listan.

Nordström Performance, Fotograf i Växjö
Lilla Sandsbrovägen 3 Växjö, Kronoberg 352 49
0738-307074