Julkalender # 20 Gör julafton till ett fotoprojekt

Snart är det julafton och då brukar kameran användas flitigt i varje hem. Frågan är vad är det vi fotar? Hur tänker vi? I de flesta familjer tror jag inte det finns någon plan utan man tar fram kameran och bara knäpper.

Ska man dokumentera en dag på bästa sätt gäller det att man tänker till. Ju bättre man har planerat desto bättre foton. Jag lovar! För det är faktiskt det vi fotografer lägger ned allra mest tid på i våra jobb. Planering och förberedelse. Jag personligen brukar göra seriebilder på det jag vill få med under ett jobb. Jag har alltså tänkt ut förslag på tänkta bilder i förhand. På så sätt har jag bearbetat och tänkt igenom situationer som kan uppkomma. Ju mer jag vet, ju mer kan jag visualisera och förbereda. Tänk därför igenom hur er julafton ser ut, och tänk ut vad du vill fånga.


Foto: Anna Nordström, 2014

Er jul kanske börjar redan dagen före, när julgranen ska kläs och skinkan ska griljeras. På morgonen äter ni kanske en speciell frukost och lunchen hemma hos faster är alltid på ett visst sätt. Man går tre varv runt granen eller niger framför en gammal tomte. Under Kalle Anka somnar kanske ALLTID din man och barnens väntan på jultomten är olidlig. Tomten kommer och traditionen är att han dricker en whisky med sugrör. Paketen öppnas och det är kaos i hela vardagsrummet. Julbordet, granen och dansen eller är det någon tomtedekoration som är extra viktig i år. Om man ska hinna med att försöka fånga en dag gäller det att du har kameran nära till hands hela tiden OCH att batteriet är laddat och minneskortet stort. För många bilder blir det om du ska fånga en hel dag. I och med att du gör julafton som ett fotoprojekt kommer du få väldigt mycket mer vackra och heltäckande minnen för livet.  


Foto: Anna Nordström, 2014

PS. Alla de bilder du har tänkt ut kommer inte att tas enligt plan, det händer ju alltid saker du inte har tänkt på. Men eftersom du är förberedd så kan nästan vad som helst hända och du är beredd! Lycka till!


Foto: Anna Nordström, 2014

Nordström Performance, Fotograf i Växjö
Lilla Sandsbrovägen 3 Växjö, Kronoberg 352 49
0738-307074