Julkalender # 1 Vad ska jag köpa för kamera?

Vad ska jag köpa för kamera?

Som fotograf får jag ofta frågan: jag vill köpa systemkamera, vad ska jag köpa? Och nu inför jul så passar det ju bra med ett litet svar på frågan. Tyvärr finns det inga konkreta jättebra svar! Mycket handlar om ekonomi, för i den krassa verkligenheten finns det inga jättebra kameror som är jättebilliga. Man får helt enkelt det man betalar för! Däremot finns det ju en hel del saker man kan tänka på. Oftast behöver man inte uppgradera sig till en ny kamera utan det räcker med att köpa ett nytt objektiv.


Foto: Anna Nordström 

Det allra vanligaste felet är nämligen att man har en hyfsad kamera men att objektivet är uselt. En tumregel är att objektivet ska kosta lika mycket som din kamera. Bra att veta är att fasta objektiv oftast ger bättre bilder och är billigare, så en fast 50 mm med så stor bländaröppning som möjligt (siffror vid bokstaven f, alltså så låga siffror som möjligt typ 1,6, 1,8 eller 2,0 för er som inte ännu är insatta) kommer du långt med. Du kan alltså använda den när det är hyfsat mörkt i ett rum!

En annan sak som är bra att tänka på är att välja ett märke dina vänner eller någon släkting använder. Då kan ni låna grejer av varandra. Jag personligen skulle rekommendera ett märke som är stort på marknaden som Nikon eller Canon då man kan köpa riktigt bra grejer på Blocket till en billig penning. Men det kanske allra viktigaste är att du läser manualen eller tar en kortkurs om det mest elementära om hur kameran fungerar – för det är ju inte roligt att bara köra på ettans växel med en Porsche Turbo, eller? 

Nordström Performance, Fotograf i Växjö
Lilla Sandsbrovägen 3 Växjö, Kronoberg 352 49
0738-307074