Julkalender # 19 Jag är hellre osexig och sträng än FIN.

Du ser en bild av din vän på Instagram eller FB. Vad gör du? Ofta trycker vi på gilla knappen, och om du skriver något så är det vanligaste ordet ”fin” i någon form – ”fining”, ”jättefin”, ”fiiin” och helst med ett litet hjärta på samma rad. Nu är det dags att variera språket, för alla kan ju inte gå runt och bara vara ”fina”. Försök i stället att beskriva en känsla som uppkom av bilden; ”Du ser kåt och glad ut”, ”ditt leende gör att jag tänker på en sommarförälskelse” eller ”Emil i Lönnebergas Krösamaja känns snäll jämfört med dig på bilden”. Cool, bestämd eller förförisk är ord som också skulle fungera.


Foto: Anna Nordström, självporträtt. Jag vill hellre läsa ord som barsk, sträng och osexig än FIN om denna bilden. Själv tycker jag att jag ser ut som en sträng lärarinna från 1800-talet. Vad tycker du?

Varför ska man orka tänka till och skriva något lite mer nyanserat? Jo, för att det betyder att du faktiskt har tittat på bilden och tänkt till. Dessutom blir det intressantare att läsa i flödena hur alla har tolkat bilden olika. Bekräftelsen blir mer av äkta vara. Jag som fotograf ser alltid det som mitt mål, att en bild ska påverka. Du ska helt enkelt tycka eller känna något! Det kan vara ful, stark, alert, intelligent eller avskyvärd. Att tycka att en bild BARA är fin är så himla slätstruket och meningslöst. Kom igen, jag vet att ni kan mer! 

Nordström Performance, Fotograf i Växjö
Lilla Sandsbrovägen 3 Växjö, Kronoberg 352 49
0738-307074