Julkalender # 18 En knöl i mitt bröst

En knöl i mitt bröst!

Som många andra kvinnor upptäckte jag också en knöl i bröstet; det hände nu i sensomras/höstas. På något sätt kände jag sådan tacksamhet över att jag förra året gjort ett fotoprojekt om bröstcancer, eftersom jag hade fått ta del av så mycket kunskap. Framför allt fick jag lära mig att undersöka mina egna bröst. Varje gång jag fotade mina modeller fick jag nya berättelser om händelseförloppet, om ångesten och om vilja – att vilja leva.  Och när jag hittade min lilla knöl så visste jag att den satt på ett ”bra” ställe och jag visste att det här med att upptäcka knölar när de är små är mycket bra!

Min knöl var till och med så liten att det inte kunde göras prover och därför beslöts det att jag skulle operera bort den. Sagt och gjort, och det är kanske nu det märkligaste med hela historien händer inom mig. För det som dök upp i mitt huvud var inte tanken på om jag skulle dö, tappa håret, få fula ärr eller likande, utan istället funderingar över hur jag skulle kunna dokumentera hela situationen. Det var då jag förstod hur viktig bilden är för mig, hur jag lever med bilden i tanken HELA tiden. För hur dokumenterar man sig själv på operationsbordet?


Foto: Lars Wikberg 

På grund av baciller och svimningsrisk, fick jag inte fota mig själv för läkarteamet. Som tur var fanns en läkarstudent i rummet som tog emot kameran och uppdraget. Alla närvarande ansåg mig som galen, men det gör mig inget, jag bjuder på det!

Så länge jag hörde ljudet av kameran och kunde dirigera läkaren/fotografen så kände jag mig lugn, för visst var jag egentligen livrädd där under kniven. Tänk om det var något riktigt, riktigt allvarligt. Tänk om jag var på väg mot döden!


Foto: Lars Wikberg

Det kan nog uppfattas som aningen bisarrt att kameran var i fokus vid ett sådant tillfälle, men samtidigt känner jag att det visar att jag nog är fotograf i varje cell. Jag vill verkligen fotografera allt som är intressant, eller kan göras intressant, under min tid här på jorden. Detta är kanske mitt sätt att handskas med min dödsångest, vem vet?

PS. Det visade sig att knölen var helt ofarlig och jag kunde andas ut för den här gången.  

Hur undersöker man sina bröst? Mitt tips att passa på att göra det i duschen. Klicka på länkarna för mer info

http://www.1177.se/Kronoberg/Fakta-och-rad/Undersokningar/Sjalvundersokning-av-brosten/ 
eller
http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Forebygga-och-risker/Tidig-upptackt/Lar-kanna-dina-brost/ 


Foto: Anna Nordström, 2014
Nordström Performance, Fotograf i Växjö
Lilla Sandsbrovägen 3 Växjö, Kronoberg 352 49
0738-307074