Julkalender # 16 Möte med Lena G – fotograf för Smålandsposten.

Möte med fotografen Lena Gunnarson som jobbar på Smålandsposten (SMP).

Vem är Lena? Hon bor i Växjö, har fast anställning sedan 2007 på SMP, är ett Nikon-fan, gillar fasta objektiv och älskar vidvinkel 14 mm. Gillar att ha något i förgrunden på en bild.

Jag tycker alltid det är lika spännande att träffa fotografer. Denna gång är det den kvinnliga fotografen Lena Gunnarsson som jag äter lunch med. De där vanliga frågorna, som ”vad gör du” och ”hur tar du ett porträtt” är i och för sig intressanta, men vi hamnade i en diskussion om inspiration och fotografyrkets framtid.


Foto: Anna Nordström. Bild på Anna och Lena Gunnarsson – en wefie.

Således blir första frågan vad som inspirerar Lena som fotograf. Lena berättar att hon gärna läser bloggar och hon är ett stort fan av fotografen Lars Darberghs blogg. I sin blogg tipsar han om andra bloggande bildkommunikatörer, berättar Lena. Förutom bildinspiration tycker hon att det är kul att läsa just texter av andra fotografer. För där kan finnas en formulerad tanke på något hon själv har funderat på men inte verbaliserat än.

Utställningar är en annan inspirationskälla för Lena. Varje gång hon är i Stockholm tar hon en sväng förbi Fotografiska. Läs mer i lucka 13. När man är på en utställning kan man jämföra sina egna bilder och bildidéer med fotografens.
– Man kan då känna ”så här vill jag göra” eller”så här vill jag inte göra”, säger Lena. Nyligen fick hon inspiration till ett framtida projekt när hon såg en utställning av Hans Gedda – ett självporträtt när han är clown. Nu blir jag ju väldigt nyfiken, men jag förstår att hon inte kan berätta mer, eftersom det är ett pågående arbete. Nu gäller det att hålla sig uppdaterad så man inte missar den utställningen…!


Foto: Hans Gedda, ett självporträtt

Varje dag producerar Lena bilder för SMP. Även om det är hon som skapar bilderna är det hennes chefer som bestämmer vilka uppdrag hon ska utföra. Därför undrar jag vilka typ av bilder hon uppskattar mest. Och svaret kommer snabbt:
– Om det inte är dokumentära bilder så gillar jag superregisserade bilder för tex mode, säger Lena. Gemensamt för de bilder som Lena tycker om är att det är människor med i bilden.
Jag har svårt för bara ting, människor måste vara med, tycker Lena.

För Lena är drömmen att få göra en fotobok.
– Det hade varit roligt att bli ihågkommen som fotograf via en egen fotobok, säger Lena. I samma andetag reflekterar hon över det ironiska i sammanhanget, eftersom hon själv inte är en stor fotoboksfan. Tyvärr gick vi inte in på vilken form av fotobok Lena skulle tycka om att göra, men nästa gång vi ses ska jag ta reda på mer.

Trots att nästan alla nu för tiden tar bilder dagligen med kameror som finns i fler och fler apparater, så tror Lena på fotografyrkets framtid. Tidningar måste ha bilder och även om man inte är anställd får man jobba som frilansare. Det viktiga är att tidningar har en bra bildredaktör/bildchef som kan rodda och kvalitetssäkra tidningarna så att bra bilder tas in.
-En bra bild är det som säljer, det är det folk ser. Det är det som lockar, säger Lena.
Lena menar att man kommer att kunna arbeta som fotograf även i framtiden, – vilket jag personligen tycker låter bra… – men hon poängterar att man måste slita hårt.

Tack Lena för vår lilla pratstund. Nu har du inspirerat mig till ännu fler frågor så hoppas vi ses snart igen!

Nordström Performance, Fotograf i Växjö
Lilla Sandsbrovägen 3 Växjö, Kronoberg 352 49
0738-307074