Julkalender # 15 Upptäck ögoncancer via blixten

Hjälp till att upptäck ögoncancer hos småbarn genom att använda blixten.

Forskare i Storbritannien har nu kommit på att man kan upptäcka ögon-cancern Retinoblastom genom att använda blixt på sin vanliga kamera. Nu går landet ut med en kampanj hur man kan upptäcka det och jag hjälper gärna till att sprida kunskapen. För om man vet om vad man ska titta efter är det ju lätt att upptäcka sjukdomen.


Foto: En kampanjbild från England. Se den vita fläcken i ögat, ett tecken på Retioblastom- en aggressiv ögoncancer hos små barn. 

Denna ögoncancern är mycket aggressiv och det ska även tilläggas att den är mycket ovanlig (6-8 fall per år upptäcks i Sverige). Cancern utvecklas i outvecklade ljusreceptorer i barns ögon och kan därför bara drabba barn upp till två år.
Hur upptäcker man den? Jo, istället för att barnen får röda ögon på blixt-bilder så får den som har drabbats en vit fläck i pupillen, alternativt är det bara ena ögats pupill som blir röd av blixten.  (Se bilden ovan) För att upptäcka detta måste man se till att stänga av funktionen ”röda ögon” på sin kamera. Och om vi föräldrar får kunskapen kan vi upptäcka sjukdomen snabbt och söka hjälp. De flesta fotar ju faktiskt sina barn ofta när de är riktigt små. Hjälp gärna till att sprid kunskapen!

Vill du veta mer om ögon-cancern Retinoblastom, klicka på länkarna

http://www.socialstyrelsen.se/ovanligadiagnoser/retinoblastom

http://www.1177.se/Kronoberg/Tema/Cancer/Cancer-hos-barn/Cancerformer-hos-barn1/Retinoblastom-ogontumor-hos-barn/

http://www.barncancerfonden.se/fakta-och-rad/barncancersjukdomar/diagnoser/retinoblastom/

Nordström Performance, Fotograf i Växjö
Lilla Sandsbrovägen 3 Växjö, Kronoberg 352 49
0738-307074