Julkalender # 12 Tankar om fördomar!

Under hösten gjorde jag en utställning som heter Ögonblick som handlade om fördomar. I stora drag gick utställningen ut på att man fick se ansiktsbilder av ett 20-tal personer, och sedan skulle man gissa vem som var vem, bara baserat på bilden. Man fick en lista på beskrivningar av personerna och skulle matcha dessa beskrivningar med rätt person. Läs mer om utställningen här.

Under utställningen upptäckte jag en hel del nya saker som jag inte förväntade mig. Det som berörde mig allra mest var att alla barn som tittade på utställningen trodde att kvinnan med sjal var hemlös. Inte fem, inte tio av barnen, utan ALLA. Varför är det just personen som bär sjal som är hemlös i deras ögon? Detta fick mig att tänka efter. Vi, och barnen som sett utställningen, bor i en liten stad och dessutom i ett område med mest ”sjallösa” familjer och våra barn är kanske ovana att möta mångfalden på daglig basis.  Eller är det så att det under senaste åren blivit så att de enda personerna med sjal de ser är de som sitter utanför diverse affärer och ber om pengar, och att de därför förknippar fattigdom med sjal?


Foto: Anna Nordström, 2014 En cykelkurs med mycket glädje

Jag vet inte svaret på dessa frågor, men det är i alla fall en väckarklocka! Jag känner starkt att vi borde se fler bilder av kvinnor med sjal, kvinnor som är läkare, jurister, mammor, fotografer eller städerskor. En sjal FÅR INTE bli en symbol för fattigdom och utanförskap. Då kommer vi aldrig att lyckas med integration i det här landet. Du måste berätta för ditt barn att det finns helt vanliga kvinnor som bär sjal, media måste göra reportage om kvinnor med framgång och sjal, och vi fotografer måste använda modeller som bär själ. Att alla gör lite är framgångsreceptet för ett mångfaldssverige.

Nordström Performance, Fotograf i Växjö
Lilla Sandsbrovägen 3 Växjö, Kronoberg 352 49
0738-307074