Julkalender # 8 Våga med rörelseoskärpa!

Våga använda rörelseoskärpa!

Här är ett litet tips för er som vill experimentera med ert fotande. Visst är det fantastiskt med en skarp bild på något som rör sig fort. Man fångar objektet i tiden liksom. Men för att förmedla en känsla av fart, rörelse eller dynamik kan ett begrepp som heter rörelseoskärpa var kul att behärska.


Foto: Anna Nordström, 2014. Paddington station, London.
ISO 125, bländare 2,5, slutare 1/40 sek

Därför är mitt tips att du använder lite längre slutartid (alltså tiden som kameran är öppen för att registrera bilden) när du fotar saker och ting som rör sig. Det gäller dock att avväga hur länge man kan ha slutaren öppen för att inte få en suddig bild, alltså att bilden störs av dina egna skakningar när du håller i kamera. Så gå ut och testa, antingen manuellt eller via funktionen knappen som har slutartids prioritering, som kan ha bokstäverna S eller TV på din ratt. Öka tiden sakta men säker och se vad som händer. Bra att börja med är duvor på ett torg eftersom de ofta inte flyger så långt och kommer tillbaka inom kort!


Foto: Anna Nordström, 2005. Bukarest.
ISO 100, bländare 6,7 och slutare 1/30 sek
 
Foto: Anna Nordström, 2005. Frankfurt
ISO 100, bländare 13 och slutare 1/8 sek

PS. Ju snabbare något rör sig desto kortare tid – annars är det risk att det bara blir ett rakt streck om man inte ser vad det föreställer. Och om du har ett stativ använd gärna det och sätt tiden på en 30 sek en kväll framför något som rör sig! 

Nordström Performance, Fotograf i Växjö
Lilla Sandsbrovägen 3 Växjö, Kronoberg 352 49
0738-307074